על האגו (תחושת הנפרדות) #2

ניתן להגיד, שכאשר אנחנו נתונים בתוך סבל פסיכולוגי, אנחנו בעצם מזוהים עם האגו, או נמצאים בתוך תחושת הנפרדות. באמצעות חקירה של החוויה הישירה שלנו מתוך חופש וסקרנות, אנחנו יכולים להתחיל לזהות מתי ואיך זה בדיוק קורה לנו. ככל שהזמן עובר, אנחנו יכולים לזהות את הצומת שבו קיימת בחירה בין מצב של נוכחות לבין ההזדהות עם האגו. ההזדהות עם האגו היא בעצם הזדהות עם הגוף ולא עם המודעות (תחושת ה'אני' שלנו), שהיא תמיד רגועה ושלווה. הגוף שלנו הופך להיות סוער ולא שקט ומחפש פתרון לסערה במקור חיצוני. הניסיון להרגיע את הסערה באמצעות פתרון מחשבתי רק מחריף את הסערה ומגביר את המצוקה הפסיכולוגית שבה אנחנו מצויים. הדרך לצאת מהסערה היא פשוט לחזור לעצמנו – למודעות, ולבחור להפסיק את ההזדהות. תנועה זו דורשת תרגול חוזר ונשנה וגם ידע על ניהול כאב רגשי וקבלתו, ידע שאף הוא נלמד ונרכש. במקרים שבהם הסערות הרגשיות עוצמתיות מאוד, לעשות זאת – יכול להיות מאתגר מאוד, אך דרך החקירה הכנה שדורשת אומץ רב וסבלנות, נוכל ללמוד איך לחלץ את עצמנו גם מסערות גדולות ומפחידות מאוד.

איך אנחנו יודעים שאנחנו מזוהים עם האגו? לפניכם כמה מאפיינים שיוכלו לעזור לכם להבין מתי אתם מזוהים עם האגו:

קודם כל זה בגוף – תהליכי החשיבה הנובעים מהזדהות עם האגו הם בעצם תולדה של מתחים שמרוכזים בגוף הפיזי. במצב שבו אנחנו מזוהים עם האגו, אנחנו נוכל גם לשים לב לכך שהגוף שלנו אינו שקט. חוסר השקט יכול לבוא לביטוי בדרכים שונות: החל ממתח קל בגופנו ועד לכאבים עזים מאוד. תחושות של היפראקטיביות, אלימות ותזזיתיות או לחילופין תחושות של ערפול, כובד, ריקנות ודחיסות מופיעות אף הן בגוף בדרך כלל, כאשר אנחנו מזוהים עם האגו.

FFF – כאשר אנחנו מזוהים עם האגו, הגוף מפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית שלו, ומייצר תגובות שנקראות גם fight, flight, freeze. במקור, תגובות אלו נועדו להישרדות של הגוף במקרים שבהם הוא חש איום אמיתי. אותה מערכת נדלקת "בטעות" כאשר קיים איום דמיוני על הדימוי העצמי שלנו כבני אדם. תגובות ה-fight יכולות לבוא לידי ביטוי, לדוגמה, בהתנהגויות אלימות או בתוקפנות, ביקורת והאשמות כלפי אחרים או כלפי עצמנו (דבר שמייצר פעמים רבות רגשות בעלי אופי דיכאוני). תגובות ה- freeze יכולות לבוא לידי ביטוי בחוסר אונים נרכש או בחשיבה אמביוולנטית, תופעות שבסופו של דבר יכולות להוביל לקיפאון רגשי ולדיכאון. תגובות ה-flight עולות פעמים רבות בתוך מערכות יחסים. כאשר קיימים מתחים, אנחנו עלולים להפוך לקרים ומרוחקים, דבר שמחבל ביכולת שלנו לנהל קשרים בריאים ומיטיבים. תגובות ה-flight לדוגמה, יכולות להוביל פעמים רבות לנטישות מדומיינות או אמיתיות של מערכות יחסים, מקומות עבודה וכדומה.

יש לי בעיה – כאשר אנחנו מזוהים עם האגו, אנחנו מזוהים עם האמונה שיש לנו בעיה בחיים, ושהפתרון של הבעיה נמצא מחוץ לנו. המחשבות שלנו ינסו להוביל אותנו למקור שהוא חיצוני לנו כדי שהמקור הזה יספק לנו הרגעה. המקור יכול להיות אדם (בן זוג, מטפל או מורה רוחני), חומר מסוים (אוכל, סם), פנטזיות על אירוע שיקרה בעתיד (מציאת עבודה, הצלחה בקריירה, מציאת זוגיות, הארה רוחנית, פתרון  לבעיה כלכלית קיימת, מעבר דירה, טיול בחוץ לארץ). יש עוד דוגמאות רבות לדרך שבה מנגנון זה עובד. העיקרון הוא תמיד אותו עיקרון – פתרון דמיוני לבעיה דמיונית. לכולנו יש אתגרים רבים בחיינו – בריאותיים, כלכליים, בין אישיים ועוד. החיים יכולים להיות מאוד לא פשוטים, אך ההגדרה של בעיה היא כאשר אנחנו לא מקבלים את האתגרים שקורים לנו בחיים ומתנגדים להם, וזה למעשה הרגע שבו האגו מתחיל לפעול. הפתרון הנכון ביותר לכל אתגר שיש לנו בחיים זה שקט פנימי ותגובות אינטליגנטיות שמגיעות מתוך שקט זה. חשוב לציין, שהיישום של הבנות אלו על ידי אנשים אשר חוו התפתחות רגשית מורכבת או/ו אירועים טראומטיים בחייהם, יכול להיות מאתגר יותר, אך בעזרת הכוונה רגישה ומדויקת ניתן להפיק הרבה ממידע זה גם במקרים אלו.

זמןהאגו חי בתוך זמן. כפי שדג אינו יכול לחיות ללא מים, כך גם האגו אינו יכול להתקיים ללא תחושת זמן. אנחנו נמצאים תמיד בהווה. זמן, למעשה, אינו קיים. הזמן נולד כאשר אנחנו לא מצליחים להכיל את הרגשות שלנו, וכתוצאה מכך הגוף מייצר מחשבות של עבר ועתיד. הזדהות עם המחשבות האלו מייצרת סבל רב.

אימפולסיביות ותחושה של דחיפות – כאשר אנחנו מזוהים עם האגו, אנחנו נחוש אימפולסיביות ותעלה בנו תחושה של דחיפות לעשות משהו – צריך למצוא פתרון לבעיה כאן ועכשיו! דרך משקפיים אלו, הדברים תמיד נראים אקוטיים ולא סובלים דיחוי. אם חושבים על זה שוב, דבר באמת אף פעם אינו דחוף, אלא אם כן יש סכנה לגוף הפיזי שלנו, או קיים גבול אמיתי להחלטה שצריכה להתקבל. בדרך כלל, זו סערה רגשית, או במילים אחרות, קושי שלנו לווסת את הרגשות שלנו אל מול קונפליקט פנימי או חיצוני שקורה בחיינו. הפתרון הטוב ביותר לכל קונפליקט מגיע תמיד מתוך רוגע, לכן חזרה לנוכחות והיכולת שלא להזדהות עם האגו יובילו תמיד לתוצאות שבאמת רצויות לנו.

קיימים מאפיינים רבים נוספים למבנה של האגו, ולכל אדם ישנו מבנה האגו הייחודי שלו. דרך עבודת צל יסודית, בשילוב עם חקירה גופנית של המתחים בגוף (דרך היוגה של החושים והגוף) ניתן, לאט לאט, בהדרגתיות ועם הרבה סבלנות, לשחרר את המבנה הזה שגורם לכולנו הרבה סבל פסיכולוגי מיותר, ואז להתחיל לחיות חיים הרבה יותר רגועים ואיכותיים.